Kollegorna Emma och Andreas samäger en segelbåt sedan många år tillbaka och enligt dem är detta den perfekta lösningen för att båda ska få möjlighet att njuta av en segelbåt. Här delar de med sig av utmaningar och fördelar med att samäga!
Hur bestämde ni er för att samäga en segelbåt?
Tja, vi älskar att segla båda två, men vi förstod att det kan vara ganska dyrt att äga en båt individuellt. Vi insåg också att vi alla har olika scheman och åtaganden, så det kan vara svårt att få tid att använda båten så mycket som vi skulle vilja. Därför bestämde vi oss för att gå ihop och köpa en båt tillsammans. På så sätt kunde vi dela på allt det tråkiga såsom utgifter och sånt, och njuta av båten när vi hade möjlighet.
Hur hanterar ni logistiken med själva samägandet av segelbåten?
Vi har ett gemensamt bankkonto som vi använder för att betala alla utgifter, exempelvis underhåll, reparationer och hamnavgifter. Vi har också ett schema som vi använder för att strukturera upp vem som får använda båten när. På så sätt kan vi se till att alla får lika mycket tid på båten och att det blir rättvist.
Vilka är några av fördelarna med att samäga en segelbåt?
För det första är det mycket billigare än att äga en båt individuellt. Och det är också bra att ha en annan människa att dela upplevelsen med. Att segla kan kräva mycket praktiskt arbete, och det är skönt att få hjälp. Dessutom har vi olika kunskaper och styrkor, så vi kan båda två bidra med något annorlunda till ägandet av båten.
Har ni haft några utmaningar med att samäga segelbåten?
Det har varit lite oenighet här och där, men vi löser alltid saker genom öppen kommunikation och kompromisser. Och det har definitivt hjälpt att vi båda delar en passion för segling och har mycket respekt för varandra. Sammantaget tycker vi att det har varit en riktigt positiv upplevelse för oss båda att samäga segelbåten.
Tack snälla för att ni delar med er av era tankar om att samäga en segelbåt och lycka till i framtiden!
Av: Olivia Sträng, CMO
Publicerad: 10/5-2023