Tillbaka pilTill alla artiklar
Della delger - frågor & svar om fritidshus

Della delger - frågor & svar om fritidshus

Att samäga kan verka lite okänt och skrämmande. Men vi på Della8 finns alltid här för att hjälpa dig. Nedan är svar på några av de vanligaste frågorna kring att samäga en fastighet.

Kan man som ett kompisgäng köpa ett hus? Svar: Ja, det är möjligt att köpa olika delar av ett hus eller fastighet. Det kan ske genom att en individ köper en andel direkt från den nuvarande ägaren, eller genom att flera personer köper huset tillsammans. Men det är väldigt viktigt att sätta upp ett samäganderättsavtal som hjälper till med äganderätten, ansvar och kostnader. Glöm inte att alltid anmäla ägarförändringar till Lantmäteriet och Skatteverket.

Vilka steg behöver man ta för att köpa hus tillsammans? Svar: För att köpa ett hus tillsammans är det viktigt att först diskutera era gemensamma mål och önskemål. Därefter bör ni upprätta en budget och undersöka era ekonomiska förutsättningar. Hur ska ni finansiera ert objekt? Ska alla parter låna då är det bäst att ni väljer samma bank eftersom banken ofta (alltid) kräver objektet som pant. Kontakta bank för att skapa lånebesked. Därefter hoppas vi att ni kan hitta ert drömobjekt. Vi kan hjälpa er!

Vilka vanliga misstag brukar man göra när man ska köpa hus tillsammans? Svar: Typiska misstag är bristande kommunikation, ingen budget och otillräckliga avtal. Det är viktigt att alla parter är engagerade i processen och har en gemensam förståelse för sina behov och förväntningar. Dessutom är det viktigt att förbereda sig för oväntade händelser och kostnader. Skriv också samägandeavtalet tidigt i processen där ni hanterar och reglerar vad som händer vid olika situationer.

Vilken inverkan har skatter och avgifter när man köper hus tillsammans? Svar: Skatter och avgifter påverkas i huvudsak av era andelar i huset och era ibland på era inkomster. Kanske har ni gått in med finansieringen på olika sätt. Men gemensamma kostnader såsom räntor och amorteringar ska förslagsvis delas enligt avtalet ni har. En bra sak med att samäga är ex Rut och Rot!

Lycka till! Emelie

Av: Emelie Sträng Nilsson, CMO

Publicerad:8/4-2024