Campingsäsongen har blivit längre och allt fler använder sin husvagn eller husbil året runt. Samtidigt är det fortfarande många som nu tar hem och förbereder fritidsfordonet för vinterförvaring. Oavsett vilket som passar in på dig finns några saker att tänka på.
När det är dags att ta hem husbilen eller husvagnen och låta den vila till nästa säsong är det bra att gå igenom fordonet – se till att allt är i sin ordning och förbereda det på bästa möjliga sätt inför en stilla och kall period. En fördel med en grundlig genomgång nu är att det blir kortare uppstart när våren är här och det är dags att ge sig iväg igen.
Inför vinterförvaring
För dig som vill hålla fritidsfordonet i gott skick till nästa säsong kommer här några enkla tips:
Se till att fordonet är ordentligt tömt på vatten. Spola ur kranarna så att inget vatten ligger kvar i ledningarna eller tanken. Lämna därefter kranarna fullt öppna mellan varmt och kallt, på så sätt kan hela systemet dräneras på vatten. Även avtappningsventiler på tankarna bör lämnas öppna under vinterförvaringen.
Laddning av batterier är en viktig del i vinterförvaringen. Kyla försämrar batterikapaciteten. Om möjligt, underhållsladda batterierna under vintern. Om ni inte har möjlighet att underhållsladda så ladda upp batterierna och koppla ifrån dem. Helt urladdade batterier får aldrig tillbaka full kapacitet och i värsta fall kan de frysa sönder.
Töm fordonet på mat och textilier och städa gärna fordonet både in- och utvändigt. Det minskar risken att drabbas av skadedjur och ger även en trevligare och kortare uppstartssträcka i vår när det är dags för nästa resa.
Fyll däcken med några extra hektos tryck inför vinterförvaringen. På så sätt kan en platt yta på däcken undvikas. Finns det möjlighet att flytta fordonet ett par gånger under perioden minskar risken eftersom trycket då fördelas på större ytor av däcket.
Möss kan göra mycket skada i en husbilsmotor. Håll koll på att de inte har tagit sig in i luftburken och kommit åt
Tanka fullt innan du ställer av husbilen, så det inte bildas kondens i tanken.
Av: Alexander, Bengt i Örkelljunga
Publicerad: 10/10-2024